Toast med getost och rödvinsmarinerade björnbär

Så här i björnbärstider grämer det mig att jag inte är på Gotland och plockar frysen full. Utmed stigen ner till havet växer det så mycket björnbär att det räcker hela året. Som tur är finns det bär att köpa här hemma också och i veckan gjorde jag och Emmy en toast med getostkräm och rödvinsmarinerade björnbär som var så god att vi har ätit den flera dagar i rad. Receptet är väldigt enkelt, men man måste ha lite framförhållning, eftersom bären helst ska marineras i några timmar. Här kommer receptet.

 Till rödvinsmarinerade björnbär behöver du:

1/2 liter björnbär, färska eller frysta
1 dl beaujolais-vin
1 msk socker

 Häll socker och vin över bären och rör om. Låt blandningen stå och dra i några timmar innan servering. Ju längre desto bättre.

När bären har saftat till sig är det dags att göra getostkrämen. Du behöver:

ca 80 gram getost
3/4 dl crème fraîche
Salt och peppar

Mosa getosten med en gaffel och blanda med crème fraîchen. Smaka av med salt och peppar.

Skär några skivor av ett gott surdegsbröd (vi använde surdegsbaguette). Rosta brödskivorna i en torr stekpanna tills de har fått lite färg. Bred på getostkrämen och häll på björnbären. Toppa med några salviablad. Sedan är det bara att äta.

Och du, om du har följt receptet ordentligt så får du med all säkerhet marinerade björnbär över. De håller sig fint i kylen några dagar. Testa att ha dem i en skål med grekisk yoghurt och en knaprig müsli. Så gott!

Foto: Pernilla Ahlsén
Recept och styling: Emmy Lundström