Kanske att hösten blir ännu mysigare om den luktar pelargon

Jag är en sådan som redan i början av juli får ångest över att sommaren håller på att ta slut. Men när hösten väl kommer tycker jag ändå att det är mysigt med stickade tröjor och mjuka halsdukar och börjar längta efter att plocka svamp, baka äppelpaj och krypa upp med en bok i soffan och tända ljus.

Den där känslan av att hösten faktiskt är ganska mysig ville jag och Emmy fånga när vi tog bilder till vårt reportage i Expressens magasin Äntligen Höst. Reportaget handlar om hur man gör egna doftljus. I tidningen visar vi steg för steg hur man går till väga. Men egentligen är det inte alls särskilt krångligt. Det är bara att spara ljusstumpar och smälta på spisen, droppa i någon godluktande olja och sedan hälla alltihop i en form med en veke i mitten.

Vi gjorde bland annat ett ljus som doftar som doftpelargoner.

Och ett som luktade Earl Grey. Emmy gjorde en egen olja med teblad som hon värmde på spisen och hade i ljuset. Men man måste ha i riktig essens också, annars luktar det för svagt.

Gamla ursköljda glasburkar är perfekta att återanvända som former.

Ett bra och klimatsmart sätt att ta vara på gamla ljusstumpar, eller hur? Använd gärna ljus som inte innehåller paraffin så blir det ännu snällare mot miljön.

Foto: Pernilla Ahlsén
Styling: Emmy Lundström