Knäcketoast med smörstekta kantareller och rårörda lingon

Första söndagen i september är tydligen svampens dag. Det har ju inte direkt kryllat av kantareller i år, jag tror inte att vi fick ihop mer än en näve när vi var i Smålandsskogen i somras. Men det finns fortfarande svamp på torget och i grönsaksdisken. Därför tänkte jag passa på att tipsa om ett recept på en annorlunda kantarelltoast på knäckebröd med smörstekta kantareller, dijonsenap och rårörda lingon som Emmy lagade förra hösten för tidningen Mitt kök. Det var till vårt reportage om hur Skedvi Bröd räddade sitt vedugnsbageri i Dalarna från nedläggning genom crowdfunding.

Det här receptet räcker till en stor eller två mindre toasts:

En bit knäckebröd (vi använde Skedvibröd)
1 tsk dijonsenap
en klick smör
1/2 dl prästrost, riven
1/2 dl parmesanost, riven
persilja

Smörstekta kantareller:

2 dl kantareller
olivolja
salt
peppar
en klick smör
2 kvistar timjan

Rårörda lingon:

1 dl lingon
1 msk socker

Sätt ugnen på 200 grader. Börja förbereda de rårörda lingon. Blanda socker och lingon i en skål. Rör tills sockret har löst upp sig. Ställ åt sidan.

Rensa kantarellerna. Stek därefter kantarellerna hastigt på hög värme i olivolja. Sänk värmen när svamparna har fått fin stekyta.

Repa och finhacka timjan. Tillsätt timjan till kantarellerna, tillsammans med smör, salt, peppar. Ta av stekpannan från plattan.

Bred lite smör och dijonsenap på knäckebrödet. Lägg på kantarellerna och toppa med riven ost. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter.

Strö över lite av de rårörda lingonen samt några blad persilja och servera omgående.

Foto: Pernilla Ahlsén
Matkreatör och styling: Emmy Lundström